+31 (0)70-363 77 33

IORP’s Own Risk Assessment en Three-Lines-of-Defense makkelijker te regelen met CERRIX

On maart 26, 2018

IORP’s Own Risk Assessment en Three-Lines-of-Defense makkelijker te regelen met CERRIX

IORP II is eindelijk gereed om geïmplementeerd te worden in de Nederlandse wetgeving. Het ministerie van SZW is momenteel druk met de vertaling van de IORP ii Directive. Op uiterlijk 13 januari zal deze geïmplementeerd moeten zijn in de Nederlandse wetgeving. Voor pensioenfondsen betekent dit alweer extra maatregelen, al is nu nog niet precies duidelijk wat die vereisten zullen zijn. Voor de onderdelen Own Risk Assessment en Governance kan het gebruik van de CERRIX tooling een handig hulpmiddel zijn.

Own Risk Assessment: alle risk assessments worden per assessment periode bewaard zodat een duidelijke verslaglegging kan worden gemaakt worden gemaakt van de ontwikkeling van het risicoprofiel. Terecht is het bijwerken niet beperkt tot de verplichte driejaarlijkse re-assessment, maar zal een risico zich op een willekeurig en onverwacht moment aandien en verlangt derhalve meteen een reactie (risk response). Alle gebieden die in IORP II worden opgesomd kunnen in het Risk Framework in CERRIX worden ondergebracht.

Governance: een belangrijk onderdeel hiervan is in invulling van het three-lines-of-defense model. Op transactieniveau wordt vaak al het vier-of zes-ogen principe toegepast, maar overall is de borging van het risicomanagement met een onafhankelijke auditfunctie nog niet bij alle fondsen present. Welke keuzes ook worden gemaakt, in CERRIX is het mogelijk de beoordeling vanuit de verschillende defense-lines te volgen.

  • By Chinou Wareman